De voor- en nadelen van een mantelzorgwoning

nadelen van een mantelzorgwoning

De vraag naar zorg wordt steeds groter, maar mede door het gebrek aan zorgpersoneel kan niet altijd aan deze vraag worden voldaan. Ook zien steeds meer mensen het belang in van zelf voor je dierbaren zorgen. Dit is dan ook een belangrijke reden dat er steeds meer mantelzorg wordt verleend. Daarnaast speelt de combinatie van groeiende vergrijzing en een tekort aan verzorgingstehuizen mee bij de groeiende behoefte aan mantelzorg. Heb je zelf een dierbare in je omgeving die meer zorg en aandacht nodig heeft, zoals een ouder wordende vader of moeder? Dan kan het interessant zijn om een mantelzorgwoning te realiseren. Natuurlijk komen hier zowel voordelen als nadelen bij kijken. Hier vertellen we je graag wat meer over.

voordelen van een mantelzorgwoning

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een huis of huisje dat geplaatst wordt in de tuin van degene die de mantelzorg geeft of vraagt. Denk bijvoorbeeld aan een volwassen zoon of dochter die een mantelzorgwoning in zijn of haar tuin laat maken voor vader of moeder. In veel gevallen gaat het om een losstaande unit die doet denken aan een luxe stacaravan. Het is ook mogelijk om een deel van je woonhuis om te toveren tot een mantelzorg gedeelte. Dit wordt vaak een kangoeroewoning genoemd. Zolang de persoon die de mantelzorg nodig heeft er blijft wonen, mag je de mantelzorgwoning behouden. Bij verhuizing of overlijden van de zorgbehoevende moet de vrijstaande mantelzorgwoning worden weggehaald of moet de kangoeroewoning worden teruggebracht naar de oude staat.

Voordelen van een mantelzorgwoning

Voor iemand die mantelzorg nodig heeft is een speciale woning heel fijn, omdat hij of zij in een vertrouwde omgeving blijft wonen of in ieder geval in de buurt van vertrouwde personen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om volwassen kinderen die voor hun ouder(s) zorgen. Een groot pluspunt is dat je een mantelzorgwoning vaak helemaal op maat kunt laten inrichten. Nog een voordeel is dat je voor het plaatsen van een mantelzorgwoning in veel gevallen geen vergunning nodig hebt. Vanuit praktisch oogpunt is het heel handig dat de zorgbehoevende en de mantelzorger heel dicht bij elkaar wonen. Zo kan de benodigde zorg gemakkelijker en sneller worden verleend.

Nadelen van een mantelzorgwoning

De nabijheid wordt daarentegen ook vaak genoemd als nadeel aan de mantelzorgwoning. Juist doordat je zo dicht bij elkaar zit, bestaat het risico dat je als mantelzorger steeds meer gaat doen voor de zorgbehoevende. Dit kan ten koste gaan van je eigen vrije tijd, de tijd die je aan je eigen gezin kunt besteden en zelfs je eigen gezondheid. Verder kan het zijn dat toeslagen, uitkeringen en dergelijke worden verlaagd wanneer je samen gaat wonen met degene die mantelzorg nodig heeft.

wat is een mantelzorgwoning

Welke regels zijn er bij mantelzorgwoningen?

Plaats je een mantelzorgwoning op je eigen terrein? Dan heb je normaal gesproken geen omgevingsvergunning nodig. Woon je in een monument of beschermd stadsgezicht? Dan heb je wel een vergunning nodig. In de mantelzorgwoning mogen hooguit twee mensen wonen, waarvan minimaal één persoon de mantelzorg geeft of krijgt. Overigens mag je ook als mantelzorger in de mantelzorgwoning wonen. De mantelzorgwoning mag maximaal 100 vierkante meter groot en vijf meter hoog zijn en slechts één verdieping tellen. In deze woning mogen een keuken en een badkamer gerealiseerd worden. Deze moeten verwijderd worden als de woning niet meer voor mantelzorg wordt gebruikt.

Redenen om een mantelzorgwoning te realiseren

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een mantelzorgwoning. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je altijd dichtbij je dierbare bent, wanneer deze hulp en zorg nodig heeft. Bovendien voorkomt een mantelzorgwoning dat de zorgbehoevende in een sociaal isolement raakt. Verder scheelt een zorgwoning in de tuin je veel reistijd. Is er iets aan de hand of wil je gewoon een praatje maken? Dan ben je er zo!

Aanbevolen artikelen