Doorwerken na uw AOW-leeftijd. Wat verandert er?

doorwerken na pensioen

U werkt en u heeft de AOW-leeftijd bijna bereikt. Voor sommige mensen is dit een fijn vooruitzicht, voor andere mensen niet. U wil graag blijven doorwerken, maar wat verandert er? In deze blog zetten wij de veranderingen voor u op een rijtje. Zo weet u precies waar u aan toe bent als u wil doorwerken na uw pensioengerechtigdeleeftijd.

Werken naast AOW: algemeen

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om na de pensioengerechtigde leeftijd door te gaan met werken. In 2018 had maar liefst 1 op de 20 gepensioneerden een betaalde (bij)baan. Mensen die met plezier naar hun werk gaan, voelen minder de behoefte om op de AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Genoemde redenen zijn zingeving en noodzaak: sommige mensen kunnen niet goed rondkomen van hun AOW en pensioen. Vanuit de overheid wordt het gestimuleerd om langer door te werken: in 2016 ging de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd van kracht. Dat er momenteel steeds meer ouderen blijven werken, heeft ook te maken met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. In sommige beroepsgroepen is er een groot tekort aan personeel.

Doorwerken na pensioen en werken naast AOW: waar u op moet letten

Als u na uw pensioengerechtigde leeftijd wil doorwerken, dan verandert er een hoop. U moet in ieder geval rekening houden met het volgende:

• U moet mogelijk een nieuw arbeidscontract afsluiten (afhankelijk van uw cao);
• U bent niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid;
• U bent soms niet meer verzekerd tegen ziekte.

Zijn er dan geen positieve punten als u door wil werken na de AOW-leeftijd? Gelukkig zijn die er wel:

• U krijgt in ieder geval een AOW;
• Mogelijk krijgt u van uw werkgever een ouderdomspensioen;
• U behoudt het recht op het minimumloon;
• Soms heeft u recht op een Ziektewetuitkering (ziekengeld).

Als u blijft werken en daar inkomen uit haalt, dan heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW. Hetzelfde geldt voor een aanvullend pensioen.

Doorwerken na pensioen als zzp’er

Goed nieuws voor zzp’ers: zij kunnen te allen tijde doorgaan met werken. Net als werknemers moeten zpp’ers wel door blijven gaan met het betalen van loonbelasting. Veel Nederlanders die voor hun pensioengerechtigde leeftijd in loondienst werkten, gaan verder als zzp’er. De redenen voor zzp’ers om ook na hun AOW-leeftijd door te gaan als zelfstandige, zijn divers: niet stil willen zitten en/of een pensioengat aanvullen. Het is een groot voordeel dat u als zzp’er met een AOW in ieder geval een basisinkomen heeft, zodat u niet het risico loopt om zonder inkomen te zitten als het slecht gaat met uw bedrijf. Wel kunt u door de extra inkomsten in een hogere belastingschijf terechtkomen

Aanbevolen artikelen