Een handige checklist bij het opstellen van uw testament

testament opstellen

Het hebben van een testament zorgt ervoor dat jouw wensen worden opgevolgd na jouw overlijden en dat er zorg wordt gedragen voor jouw dierbaren als je er niet meer bent. Heb je geen testament dan geldt het erfrecht. Maar als een testament opstellen voor jou een ontmoedigende klus lijkt, weet dan dat het niet zo hoeft te zijn. Om je op weg te helpen, hebben we een checklist testament maken samengesteld, een gemakkelijk te volgen kader voor het opmaken van een testament. Het enige wat je hoeft te doen, is gaan zitten en onze handige checklist testament maken doorlopen. 

1. Begunstigden

Een testament opmaken, doe je wanneer je er klaar voor bent. Neem dus alle tijd en van zodra je het gepaste moment vindt voor een testament opstellen, bedenk dan wie van je dierbaren echt persoonlijk bezit van je kunnen erven. Het vermelden van de begunstigden lijkt misschien een onnodige stap in het proces, maar vergeet niet dat recente geboorten, sterfgevallen, huwelijken, echtscheidingen, enz., van invloed kunnen zijn op wie je in jouw testament wilt opnemen. Richt je aandacht vooral op de personen waarvan je wilt dat ze niet vergeten worden bij jouw overlijden. Weet ook dat in sommige rechtsgebieden de kans bestaat dat het onterven van jouw partner en/ of kinderen niet mogelijk is.

2. Bezittingen

Maak een lijst van jouw belangrijkste bezittingen die je aan jouw dierbaren wilt overlaten. Dit kan huizen, voertuigen en familiebedrijven omvatten. Vervolgens ga je over naar de kleinere items zoals bijvoorbeeld sieraden of een postzegelverzameling.

Sommige activa kunnen niet worden nagelaten binnen een testament (of je kunt ze op andere manieren gebruiken, zoals levende trusts), maar op dit punt moet je alle activa op papier zetten, zodat je weet waar je mee te maken hebt.

Houd er bij het vermelden van jouw bedrijfsbezittingen rekening mee dat je alleen dingen kunt nalaten die alleen in jouw naam werden aangekocht. Dit wil zeggen, als je getrouwd bent en jouw partner de gezamenlijke eigendom deelt, kun je deze zaken niet aan iemand anders overlaten in jouw testament.

3. Schulden

Je kunt overwegen om een ​​levensverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld om bepaalde schulden na jouw overlijden te helpen dekken. Hoewel je jouw schulden niet aan iemand in jouw testament zult overlaten, is het nuttig om een ​​idee te krijgen van jouw algehele financiële status, zodat je dienovereenkomstig kunt plannen met betrekking tot begrafeniskosten en belastingen. Maak een lijst van al jouw schulden, inclusief maar niet beperkt tot het volgende:

  • Hypotheek
  • Autolening
  • Kredietkaarten
  • Studiefinanciering
  • Persoonlijke leningen
  • Openstaande belastingen

4. Uitvoerder of executeur

De persoon die jouw nalatenschap zal behandelen, wordt de uitvoerder genoemd. Deze persoon kies je zelf. Je moet er dus voor zorgen dat de uitvoerder wel degelijk de taak kan uitvoeren. Een alternatieve uitvoerder in gedachten houden is een goed idee voor het geval jouw eerste keuze niet kan dienen.

Zoals je ziet, hoeft een testament opmaken geen ingewikkelde of tijdrovende klus te zijn. Met ons advies testament en een beetje planning van tevoren, heb je alle informatie die je nodig hebt. Extra advies testament nodig? Contacteer dan een notaris voor al jouw vragen!

Aanbevolen artikelen