Geld schenken aan uw kinderen: hoe werkt dat precies en wat moet u weten over schenkbelasting?

schenkbelasting

Geld schenken aan uw kinderen kan een mooie manier zijn om hen financieel te ondersteunen en tegelijk uw vermogen te verdelen. Er komt echter wel wat regelgeving bij kijken, vooral op het gebied van schenkbelasting. Dit artikel helpt u om precies te begrijpen hoe het schenken werkt, welke belastingregels van toepassing zijn, en hoe u optimaal gebruik kunt maken van vrijstellingen en planning.

Wat is schenkbelasting?

Schenkbelasting is een belasting die geheven wordt over een schenking die u doet aan een ander persoon, zoals uw kinderen of kleinkinderen. Wanneer een schenking boven een bepaald bedrag uitkomt, is er belasting verschuldigd. Dit bedrag, de vrijstelling, verschilt afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Voor schenkingen tussen ouders en kinderen gelden bijvoorbeeld andere vrijstellingen dan voor schenkingen aan kleinkinderen of derden.

Hoeveel mag u belastingvrij schenken?

Ieder jaar wordt een belastingvrij bedrag vastgesteld, dat u zonder schenkbelasting mag schenken aan uw kinderen. Dit bedrag wordt door de Belastingdienst bepaald en kan per jaar wijzigen. In 2024 bijvoorbeeld is de jaarlijkse vrijstelling voor een schenking van ouder aan kind vastgesteld op een bepaald bedrag. Dit betekent dat u dit bedrag elk jaar zonder schenkbelasting kunt schenken.

Daarnaast zijn er ook eenmalige verhoogde vrijstellingen voor schenkingen aan kinderen. Dit geldt bijvoorbeeld als uw kind het geld gebruikt voor specifieke doelen, zoals:

  • Een eigen woning: een eenmalige verhoogde vrijstelling geldt wanneer uw kind het bedrag besteedt aan de aankoop of verbouwing van een eigen woning.
  • Studiekosten: ook voor schenkingen die bedoeld zijn om te helpen bij dure studies kan een verhoogde vrijstelling gelden.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de exacte bedragen en voorwaarden van deze verhoogde vrijstellingen, aangezien deze jaarlijks door de overheid kunnen worden aangepast. Een voorwaarde voor deze vrijstellingen is vaak dat de ontvanger jonger is dan een bepaalde leeftijd.

Wanneer betaalt u schenkbelasting?

Schenkbelasting wordt verschuldigd zodra het bedrag dat u schenkt boven de belastingvrije drempel uitkomt. Het percentage dat u aan belasting betaalt, is afhankelijk van:

  • Het bedrag van de schenking.
  • De relatie tussen de schenker en de ontvanger.

Voor schenkingen tussen ouders en kinderen gelden lagere tarieven dan voor schenkingen aan kleinkinderen of andere personen. Hoe hoger het bedrag van de schenking, hoe hoger het percentage schenkbelasting.

Periodieke schenkingen

Een manier om belasting te besparen, is door middel van periodieke schenkingen. In plaats van één grote schenking kunt u ervoor kiezen om jaarlijks kleinere bedragen te schenken, die binnen de jaarlijkse vrijstelling vallen. Op die manier vermijdt u dat er belasting verschuldigd is en kunt u uw vermogen geleidelijk overdragen.

Schenkingen en het vastleggen van afspraken

Hoewel het niet verplicht is, kan het verstandig zijn om schenkingen formeel vast te leggen in een overeenkomst, vooral als het om grotere bedragen gaat of als er specifieke afspraken gemaakt worden. Bijvoorbeeld:

  • Terugbetalingsvoorwaarden: u kunt afspreken dat het geld in bepaalde omstandigheden terugbetaald moet worden.
  • Schenkingen met een uitsluitingsclausule: u kunt bepalen dat het geschonken bedrag uitsluitend voor uw kind is en niet in de gemeenschap van goederen valt, bijvoorbeeld in het geval van een huwelijk.

In zulke gevallen kan het opstellen van een schenkingsovereenkomst door een notaris nuttig zijn. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt misverstanden.

Gevolgen van schenkingen voor toeslagen en uitkeringen

Bij schenkingen is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke gevolgen voor toeslagen en uitkeringen van de ontvanger. Een grote schenking kan bijvoorbeeld invloed hebben op:

  • Zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget: bij een groot vermogen kan het recht op deze toeslagen verloren gaan of verminderd worden.
  • Studiefinanciering: schenkingen aan studerende kinderen kunnen effect hebben op de hoogte van hun studiefinanciering of andere studentenbeurzen.

Om problemen te voorkomen, kunt u overwegen om de schenking te spreiden over meerdere jaren.

Een schenking en de eigen financiële toekomst

Bij het schenken van vermogen is het verstandig om niet alleen naar de belastingvoordelen te kijken, maar ook naar uw eigen financiële situatie. Het is belangrijk dat u zelf voldoende financiële middelen overhoudt voor uw levensonderhoud, zorgkosten of onvoorziene uitgaven. Houd bij het bepalen van het bedrag dat u wilt schenken dus altijd rekening met uw toekomstig budget.

Belastingaangifte bij schenkingen

Als u een schenking doet die boven de jaarlijkse vrijstelling uitkomt, moet er aangifte worden gedaan bij de Belastingdienst. In Nederland is het meestal de ontvanger van de schenking die verantwoordelijk is voor het betalen van de schenkbelasting. Hij of zij moet binnen twee maanden na het ontvangen van de schenking aangifte doen. De aangifte schenkbelasting kan eenvoudig worden ingediend via de website van de Belastingdienst.

Schenkingen en erfbelasting

Een ander voordeel van schenken tijdens uw leven is dat het kan helpen om erfbelasting te verlagen. Door een deel van uw vermogen bij leven over te dragen, vermindert de waarde van uw nalatenschap, en daardoor kan ook de erfbelasting lager uitvallen. Vooral voor vermogende ouders kan schenken een effectieve manier zijn om de toekomstige belastingdruk voor hun erfgenamen te verlichten.

Lees ook: Een handige checklist voor het opstellen van uw testament

Schenkingen aan kleinkinderen

Naast schenkingen aan kinderen kunt u ook schenken aan kleinkinderen. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn wanneer u uw kleinkinderen financieel wilt ondersteunen bij hun opleiding of de aankoop van een woning. Voor schenkingen aan kleinkinderen gelden lagere belastingvrije bedragen dan voor schenkingen aan kinderen, en ook de tarieven voor schenkbelasting kunnen anders zijn.

Lees ook: Sparen voor uw kleinkind

Tips voor het plannen van schenkingen

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden rondom schenkingen en belasting, kunt u de volgende tips overwegen:

  • Verspreid schenkingen over meerdere jaren om gebruik te maken van jaarlijkse vrijstellingen.
  • Maak gebruik van verhoogde vrijstellingen wanneer uw kind bijvoorbeeld een eigen woning wil kopen of een studie wil bekostigen.
  • Raadpleeg een notaris of financieel adviseur bij het opstellen van schenkingsovereenkomsten en om te kijken wat het beste past bij uw situatie.
  • Blijf op de hoogte van wijzigingen in belastingregels, omdat de vrijstellingen en tarieven jaarlijks kunnen veranderen.

Aanbevolen artikelen