Hardlopen boven de 55? Gezond of funest?

ouderen hardlopen

Wanneer je ouder wordt, verandert er veel in je lichaam. Je kunt eerder klachten ervaren of een minder goed uithoudingsvermogen krijgen. Bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid op iedere leeftijd. Maar is hardlopen wel een goede optie boven de 55 jaar? Alles wat je moet weten over hardlopen op oudere leeftijd lees je hier. 

De valkuilen van hardlopen op oudere leeftijd

Hardlopen op hoge leeftijd kan zo enkele gevaren met zich meebrengen. Zo is de kans op een flinke valpartij aanwezig. Op oudere leeftijd is de botstructuur minder sterk dan op jonge leeftijd. De kans op een botbreuk is aanzienlijk hoger op oudere leeftijd. Het is daarom verstandig om in een veilige omgeving te hardlopen op een loopband, dan buiten in het bos. Ook heeft hardlopen een behoorlijke impact op de spieren en gewrichten. Wanneer je start met hardlopen op hoge leeftijd, kan dit extra spanning op de spieren en gewrichten zetten. Het gevolg hiervan kan pijnklachten bij het bewegen en een lange tijd spierpijn. 

hardlopen op hoge leeftijd

Waarom juist hardlopen?

Maar heeft hardlopen alleen maar negatieve kanten op hoge leeftijd? Zeker niet! Het is juist belangrijk om beweeglijk te blijven op oudere leeftijd. Dit is belangrijk voor een goede bloedsomloop, verlaging van stress, gezonde botten en spieren en een gezond hart. Het stimuleert de cel vernieuwing en is cruciaal voor ouderen. Start met hardlopen op een laag tempo en bouw het mondjesmaat op. Je zit lekkerder in je vel en blijft zo soepel. 

De juiste voeding

Wat belangrijk is bij hardlopen op oudere leeftijd, is dat er rekening wordt gehouden met de voeding. Het is belangrijk om genoeg eiwitten te eten voor en na het sporten. Dit om de spiermassa aan te sterken en te zorgen voor gezonde botten. Ook calcium en selenium mogen niet ontbreken aan de voeding. Het is aan te raden om het sporttraject te starten met een professionele trainer. Deze helpt bij het uitkiezen van gezonde voeding voor het sporten en helpt bij het vinden van een goed tempo voor ouderen hardlopen. 

Goede schoenen

Goede hardloopschoenen is werkelijk het halve werk. Goede schoenen ondersteunen de spieren en jouw knieën. Hierdoor heb je minder last van pijnklachten tijdens en na het sporten. Het hardlopen voelt een stuk soepeler. Start je met hardlopen? Zorg er dan voor dat je eerst het juiste schoeisel aanschaft. 

Hardlopen boven de 55 jaar? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn! Pak het goed aan en zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen zoals een goed dieet en de juiste schoenen voor ouderen hardlopen. Blijf juist bewegen voor een optimale gezondheid.

Aanbevolen artikelen