Het verschil tussen vergeetachtigheid en beginnende dementie

vergeetachtig-of-dement

Af en toe dingen vergeten is een onderdeel van het leven. Daarom hebben mensen misschien herinneringen op hun smartphone of plakbriefjes op hun koelkast. Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze vaker vergeetachtig of dement worden, maar dit is vaak een normaal onderdeel van veroudering. Dus hoe kunnen oudere volwassenen zien of ze vergeetachtig of dement zijn? En hoe weten ze wanneer het tijd is om het een dokter te vertellen?

Hier zijn enkele tips om normale vergeetachtigheid te onderscheiden van dementie:

Normale leeftijdsgerelateerde symptomen

Deze problemen kunnen frustrerend zijn, maar ze zijn niet erg ernstig en zeker geen reden tot ongerustheid. Vergeetachtigheid komt met de leeftijd. Enkele typische symptomen van geheugenverlies die vaak voorkomen bij oudere volwassenen zijn:

Vergankelijkheid en verstrooidheid

Volgens de Harvard Medical School zijn deze twee aandoeningen een normaal onderdeel van het verouderingsproces. Vergankelijkheid is wanneer de hersenen na verloop van tijd een aantal herinneringen vergeten. Volgens de school zou dit zelfs een goede zaak kunnen zijn, omdat het betekent dat de hersenen ongebruikte herinneringen verwijderen om plaats te maken voor nieuwe. Afwezigheid is vergelijkbaar in die zin dat het verband houdt met de focus van uw hersenen. Het vergeten van een afspraak kan bijvoorbeeld gebeuren, simpelweg omdat u niet bezig was met de gedachte eraan.

Vergeetachtigheid en andere mentale problemen

Volgens experts zijn er veel andere gezondheidsproblemen die kunnen bijdragen aan geheugenverlies. Mensen met een depressie worden bijvoorbeeld soms aangezien voor de symptomen van dementie. Een reden hiervoor kan zijn dat iemand die met een depressie te maken heeft, extreem in beslag kan worden genomen door de oorzaak van zijn verdriet en angst, verklaren experts verder. Voortdurend zorgen maken over of geobsedeerd zijn door een recente tragedie kan ertoe leiden dat andere onderwerpen vergeten worden.

Verschil tussen dementie en vergeetachtig zijn:


In tegenstelling tot normale leeftijdsgebonden vergeetachtigheid is geheugenverlies dat verband houdt met dementie progressief. Deze problemen worden steeds erger en de patiënt moet uiteindelijk verhuizen naar een woonzorgcentrum omdat hij niet meer alleen kan wonen. Dit is het duidelijke verschil tussen dementie en vergeetachtig zijn.

Belangrijke informatie vergeten

De symptomen van dementie gaan verder dan alleen maar vergeten waar een voorwerp was geplaatst of wanneer een afspraak was gepland. Symptomen zijn onder meer het vergeten van namen van vrienden en dierbaren en het onvermogen om enkele woorden te onthouden. Wanneer een oudere volwassene deze tekenen van extreme vergeetachtigheid vertoont, is het een goed idee om een ​​bezoek aan de dokter te plannen.

Persoonlijkheidsverandering

Volgens de experts kunnen mensen met dementie grote persoonlijkheidsveranderingen ervaren. Een senior in de middenfase van dementie kan bijvoorbeeld plotseling meer vatbaar zijn voor agressief gedrag, paranoia of impulsiviteit. Dit is vaak het moeilijkste deel van de ziekte voor zorgverleners om mee om te gaan. De experts zeggen dat het normaal is dat oudere zorgverleners zich gestrest voelen door deze symptomen. Als zodanig kan het verstandig zijn om te overwegen om respijtzorg te gebruiken als het overweldigend wordt

Aanbevolen artikelen