Internetfraude: Zo kun je valse mailtjes herkennen

ouderen onveilig op het internet

We kunnen ons voorstellen dat u terecht trots bent dat u met de computer en met een tablet overweg kunt. Toch komt internetfraude bij bejaarde helaas vrij vaak voor. Dat met name ouderen onveilig op het internet opereren is een gegeven. Internetcriminelen proberen daar hun slag uit te slaan en via zogenaamde phising aan uw privégegevens te komen. Dat is niet iets om u voor te schamen. Uit onderzoek is gebleken een op de tien Nederlanders een valse email niet herkent en deze gewoon aanklikt. Het is echter uitermate vervelend als u hiermee te maken krijgt.
Om te voorkomen dat ouderen onveilig op het internet gaan en hen voor deze vorm van fraude zoveel mogelijk te behoeden, geven wij onderstaand enige tips. Print deze tips en houd ze bij de hand wanneer u uw mails gaat beantwoorden.

Voorkomen is beter dan genezen, zo herkent u valse emails

Controleer altijd het emailadres

Maak er een gewoonte van om het emailadres van de afzender altijd te controleren. Wanneer u op het emailadres gaat staan en u klikt erop, wordt het volledige adres zichtbaar. Daar kunt u vaak uit afleiden of het een betrouwbare afzender is. Lees aandachtig, soms is er slechts één letter of teken veranderd.

Wees voorzichtig met het aanklikken van een link

Het komt heel vaak voor dat er bij een valse email een betaallink zit, die u doorleidt naar de bankrekening van de internetcriminelen. Hoe betrouwbaar een afzender ook lijkt, controleer de link door er zonder op te klikken op te gaan staan. U kunt dan zien waar de bron van afkomstig is. Controleer de website van die bron om te kijken of daar berichten met eenzelfde strekking staan.

Taalfouten

Wanneer er een of meerdere spelfouten in een email staan, kan dat op phising wijzen. Ook een te informele schrijfwijze kan op een valse email duiden.

Geef nooit persoonlijke gegevens prijs

Instanties zoals banken en overheden zullen u nooit om persoonlijke gegevens vragen. Verstrek dan ook nooit wachtwoorden of inlogcodes, ook niet telefonisch! Wanneer u toch een mail met een dergelijk verzoek ontvangt, neem dan direct met de betreffende instantie contact op.

Open bij twijfel nooit de bijlage

Vaak wordt er in een valse email gesproken over een laatste kans om te betalen en zit er een bijlage of bestand bij dat op een factuur lijkt. Door dat bestand te openen, kan schadelijke software of een virus worden geactiveerd. Open daarom nooit bestanden die eindigen op bat. com. exe. cmb. of vbs.

Aanbevolen artikelen