Kijk uit voor de babbeltruck! Met deze tips voorkom je slachtoffer te worden van oplichters

oplichters die aanbellen

Het komt steeds vaker voor: de babbeltruck. Dat senioren worden opgelicht komt dagelijks voor. Oplichters die aanbellen en die proberen om deze mensen onder het mom van een smoes te beroven. Zeker senioren zijn vaak het slachtoffer door verschillende redenen. Met de volgende tips hopen we dat de oplichters herkennen makkelijker wordt gemaakt en dat men hierdoor minder kwetsbaar is voor de babbeltruck.

Mentaal en fysiek gezond blijven

Hoe vervelend dit misschien ook klinkt, maar een ouder persoon is vaak een gemakkelijk doelwit. Al is het alleen al omdat deze persoon niet altijd in staat is om zich fysiek te verweren of de dader achterna te rennen. Daarom is mentaal en fysiek gezond blijven voor iedereen belangrijk. Oude mensen wonen ook vaak alleen. Ze moeten dus volledig zelf inschatten of de eventuele oplichter aan de deur met een betrouwbaar verhaal komen. De oplichters zijn slim genoeg om met een verhaal te komen wat betrouwbaar lijkt. Daarbij zijn oplichters die aanbellen vooral iets van de laatste jaren. Senioren worden opgelicht omdat ze ook niet zijn opgegroeid met het idee dat ze moeten uitkijken voor de babbeltruc op deze manier.

senioren-worden-opgelicht

Let op de volgende dingen

*Voor een babbeltruc aan de deur hoeft het geen avond te zijn. Juist overdag moet je uitkijken voor de babbeltruc. Het lijkt dan heel onschuldig.

*Oplichters herkennen is lastig, maar houd altijd voor ogen dat een oplichter op iets uit is. Een portemonnee of andere waardevolle spullen, een bankpas en/of een pincode. Om dit te vinden, willen ze in de woning rondkijken en dus willen ze ook graag naar binnen. Om binnen te komen verzinnen ze een goed excuus wat vaak zo normaal of zo zielig klinkt dat het lastig is om nee te zeggen.

*Oplichters die aanbellen zien er meestal niet als een oplichter uit. Integendeel, vaak komen ze heel betrouwbaar over en dragen ze zelfs de speciale bedrijfskleding van hun rol. Bijvoorbeeld als post- of pakket bezorger of als iemand van een andere betrouwbare organisatie. Meestal stellen ze een vraag waardoor ze binnen worden gelaten. Vraag in ieder geval altijd om een legitimatie en eventueel een telefoonnummer van het bedrijf. Dan kun je eerst checken of het klopt dat er iemand bij je langskomt.

*Ook iemand met een zielig verhaal of iemand die je juist je huis uit wilt lokken is verdacht. Wees gewoon altijd kritisch op wie je binnenlaat en hou altijd rekening met een mogelijke babbeltruc.

*Zorg dat men van buitenaf niet kan zien dat je alleen woont of waardevolle spullen hebt. Berg waardevolle spullen op en laat het ook niet voor het grijpen liggen. Zorg voor wat kleingeld vlak bij de deur. Zodat je dit zo kunt pakken indien nodig, bijvoorbeeld voor een collecte. Moet je toch iets uit de woning pakken? Doe dan de voordeur eerst even dicht of zorg dat je een kierstandhouder op de deur hebt.

*Vertrouw je het niet? Schroom niet om gewoon te zeggen dat het niet uitkomt of dat je geen interesse hebt. Als je een persoonsalarm hebt, kun je dit alarm eventueel gebruiken als ze te dwingend worden.

Aanbevolen artikelen