`Help ik ben opgelicht` is een kreet die u tegenwoordig veelvuldig in het nieuws kunt lezen. Het gaat hier vaak om ouderen die zijn opgelicht via internet. Internetfraude ouderen komt relatief vaker voor dan bij jongeren. Ouderen zijn op internet meestal wat naïever en hebben later door dat er iets niet klopt. Meestal is het dan al te laat en zijn ouderen veel geld kwijt. Waar moet u als oudere op letten? Hierbij enkele tips om veiliger te internetten, zodat `help ik ben opgelicht`, niet voor u van toepassing is.
Houd uw wachtwoorden altijd geheim
Natuurlijk is het lastig om al uw wachtwoorden altijd te onthouden. Het is daarom helemaal niet erg als u deze wachtwoorden voor uzelf opschrijft. Wat u nooit moet doen, is uw wachtwoorden delen met derden. Dit is namelijk de meest voorkomende wijze bij ouderen die zijn opgelicht via internet. Ook al klinkt iemand via de e-mail of de telefoon nog zo betrouwbaar, een goed ingerichte website of professioneel bedrijf zal nooit naar uw wachtwoorden vragen. Wanneer iemand naar uw wachtwoorden vraagt, moeten bij u altijd de alarmbellen afgaan.
Phisingmail
Ook Phising is een veelvuldig voorkomende wijze bij internetfraude ouderen. U ontvangt een mail van bijvoorbeeld uw bank of een ander vertrouwd ogend bedrijf en er wordt u gevraagd om op de link te klikken. Vervolgens moet u op de dan geopende website uw wachtwoord ingeven. Soms krijgt u een e-mail, waarin u een leuk geldbedrag gewonnen heeft en u enkel nog uw persoonlijke gegevens hoeft in te vullen. Als u een dergelijke e-mail ontvangt, denkt u dan eerst goed na. Als u nooit heeft meegedaan aan een prijsvraag of loterij, dan kunt u ook onmogelijk winnen. Ontvangt u een mail van uw bank? Banken zullen u altijd brieven per post sturen. Dit geldt ook voor overheidsbedrijven. Trap hier dus niet in en verwijder direct deze mail.
Virusscanner
Vrijwel elk besturingssysteem zal Windows zijn. Het nadeel van Windows is dat er ontzettend veel virussen voor in omloop zijn. Virussen kunnen uw ernstige computer ernstig beschadigen, maar er zijn ook virussen, waarmee een hacker toegang krijgt tot uw computer en dus ook uw persoonlijke gegevens. Installeert u daarom altijd een goede virusscanner en voer regelmatig een scan uit. In de meest gevallen zal een virusscanner virussen kunnen lokaliseren en onschadelijk maken. Een virusscanner moet altijd het eerste zijn wat u installeert als u een nieuwe computer of laptop aanschaft.