Overgrootouders en hun unieke rol in het gezin

Overgrootouders en hun unieke rol in het gezin

Als je het geluk hebt overgrootouders te hebben, krijg je de zeldzame kans om ze te leren kennen als de complexe mensen die ze zijn; en als je een overgrootouder bent, besteed je waarschijnlijk al je tijd aan het contact maken met je kleintjes. Hoewel hun tijd misschien korter is dan die van anderen, is het belangrijk om de belangrijke rol te onthouden die overgrootouders in een gezin spelen en de manieren waarop je hen kunt helpen betrokken te blijven.

Wat zijn overgrootouders precies?

Er zijn nogal wat mensen die hun overgrootouders nooit hebben gekend. De meeste mensen hebben acht overgrootouders, vier aan elke kant van je ouders. In termen van genealogie zijn er drie generaties tussen jou en je overgrootouders.

De rol die overgrootouders spelen in moderne gezinnen

Overgrootouders zijn van vitaal belang voor de samenstelling van de moderne gezinsstructuur, vooral voor degenen die in huishoudens met meerdere generaties wonen. Door hun leeftijd hebben ze een uniek perspectief op de wereld gekregen en hebben ze de beste tips om door de beproevingen van het leven te navigeren. Hier zijn slechts enkele van de vele manieren waarop overgrootouders elke dag iets kunnen teruggeven aan jouw familie.

Als verzorgers

Hoewel overgrootouders fysiek niet altijd fit genoeg zijn om de jongere generaties in een gezin te verzorgen, nemen ze op een andere manier de verantwoordelijkheid voor hun kleinkinderen en achterkleinkinderen op zich. Of het nu is door altijd hun favoriete snack in de buurt te hebben of ervoor te zorgen dat je ze altijd een afscheidsknuffel geeft voordat ze gaan, overgrootouders zijn een belangrijke herinnering aan zowel de voor de hand liggende als de subtiele manieren waarop je je liefde kunt tonen aan degenen die je koestert.

Overgrootouders en hun unieke rol in een familie

Geschiedenis

Een van de grootste tragedies die een gezin kan overkomen, is dat ze niet weten waar ze vandaan komen. Iets eenvoudigs als leren over de favoriete zomeractiviteiten van je overgrootouders en hun ervaringen met hun grootouders, helpt je om je voorouderlijke connecties levend te houden. Aangezien slechts een of twee generaties van een familie toegang hebben gehad tot technologie waarmee ze hun dagelijks leven kunnen documenteren, is het van vitaal belang dat je de kennis herkent die overgrootouders hebben over het verleden van hun familie. Zorg er dus voor dat je ze vraagt ​​naar alles wat ze zich kunnen herinneren, en schrijf het op!

Manusje van alles

Hoewel leeftijd slechts een getal is, betekent hoe meer jaren je in je leven hebt, hoe meer kansen je hebt gehad om een ​​hobby, handel of vaardigheid te perfectioneren. De stereotiepe overgrootmoeder heeft bijvoorbeeld de beste recepten, terwijl de stereotiepe overgrootvader de gemakkelijkste manier weet om een ​​vis te fileren. Hoewel je overgrootouders misschien niet over deze niche vaardigheden beschikken, hebben ze zeker een leven lang aan wijsheden verzameld.

Overgrootouders dienen ook als belangrijke onderdelen van jouw medische profiel, en als je weet welke genetische aandoeningen ze hebben gehad, kunnen jij en je arts je beter voorbereiden op mogelijke ziekten. Dit kan zich manifesteren in zoiets eenvoudigs als het hebben van mammogrammen eerder dan aanbevolen; en aangezien vroege detectie van de meeste ziekten hun overlevingskansen aanzienlijk verhoogt, is het hebben van een spiekbriefje voor je potentiële genetische aanleg een ongelooflijk gunstig iets. 

Jouw rol in het leven van je overgrootouders

Net zoals je overgrootouders jou en al je prestaties onvoorwaardelijk kunnen steunen, kun je ook hun gevoelens van belangrijkheid versterken. Een sociale studie die 103 verschillende overgrootouders onderzocht, ontdekte dat overgrootouders het gevoel geven dat ze “betekenisvol en belangrijk zijn om het gezin bij elkaar te houden”, “de motivatie om een grotere persoonlijke investering in de rol te vergroten.”

Simpel gezegd: mensen snakken constant naar de behoefte om zich gewild te voelen en een doel te hebben, en een deel van een achterkleinkind is ervoor te zorgen dat je overgrootouders dit nut van jouw kant voelen. Dus zorg ervoor dat je ze bezoekt, bij ze zit en wat van je tijd investeert in het luisteren naar dat verhaal dat je al zeven keer hebt gehoord, want voor elke keer dat ze je hand vasthielden toen je klein was, verdienen ze het om hun hand ook vastgehouden te worden.

Overgrootouders en hun unieke rol

De wonderen van een gezin met meerdere generaties

Hoewel het steeds minder speciaal is om vele jaren bij je overgrootouders door te brengen, is er nog steeds een kans om de tijd die je met hen hebt niet te verspillen. Vooral als je jonger bent, is het belangrijk om door te gaan en te erkennen dat je overgrootouders je familie zoveel meer bieden dan je je kunt voorstellen, en als je de tijd neemt om ze te leren kennen als de mooie en gebrekkige mensen die ze zijn, je zult zien dat ze nooit stoppen met geven!

Aanbevolen artikelen