Sparen voor uw kleinkind: de mogelijkheden

spaarrekening voor kleinkind

Het krijgen van kleinkinderen wordt door velen als een van de mooiste levensgebeurtenissen beschouwd. Het eigen kind, waar je je ooit zo over ontfermde is uitgevlogen en niets is zo belangrijk voor hem of haar als de toekomst van uw kleinkind. Veel ouders sparen voor de studie van hun kinderen, maar willen ook graag financieel bijdragen aan datgene wat op een zeker moment in het leven het meest belangrijk wordt. Zodoende ontstaan er bij veel senioren vragen over de mogelijkheden om te sparen voor kleinkinderen. ‘Is beleggen voor mijn kleinkind een goeie optie?’, is een veelgestelde vraag. Een spaarrekening voor kleinkind wordt ook vaak overwogen. Maar er zijn meerdere mogelijkheden.

Laten we de verschillende spaaropties op een rij zetten:

Depositorekening

Heeft u nu een bedrag beschikbaar, dat u over een bepaalde periode wilt investeren in uw kleinkind? Een cadeau als het kind naar de kleuterschool gaat, als het achttien wordt of wil studeren? Dan kan een depositospaarrekening voor u een goede optie zijn. U kunt het geld voor een bepaalde periode vastzetten. Hierover ontvangt u ook nog een klein beetje rente, al is dat op het moment niet veel. Zet u het geld vast op een Nederlandse spaarrekening? Dan valt deze onder het Depositogarantiestelsel. Het geld komt gegarandeerd op een door u gewenst moment vrij, om te spenderen aan uw kleinkind.

Reguliere spaarrekening voor kleinkind 

Heeft u nu niet het bedrag beschikbaar dat u over een zekere tijd aan uw kleinkind wilt geven? Dan kunt u ook sparen voor kleinkinderen op een reguliere spaarrekening. Meestal kunt u het geld opnemen wanneer u dat wilt, bijvoorbeeld als u het geld in de tussentijd zelf hard nodig heeft. Een reguliere spaarrekening kan een goede optie zijn, wanneer u wel wilt sparen voor uw kleinkind, maar geen lange termijnplanning kunt maken door financiële onzekerheid of omdat u gewoon nog niet weet wat en wanneer u aan uw kleinkind wilt geven.

Beleggen

Misschien bent u een ervaren belegger en vindt u het leuk om voor uw kleinkind wat geld te beleggen. Voor de onervaren beleggers: Beleggen kan flinke winst opleveren, maar laat je goed informeren over wat je doet. Of besteed het beleggen uit aan een broker of een bank. Investeer alleen geld dat u niet kunt missen en waarvan u kunt accepteren dat u mogelijk verliest.

Andere mogelijkheden

Wordt u nog niet echt enthousiast van de reguliere opties? Misschien is het sparen in buitenlandse valuta een optie. Voor de kleinschalige spaarders onder ons is ‘pinsparen’ of koopzegels misschien een leuke optie. De laatste is wat uit de mode geraakt, maar is momenteel in Nederland wel de spaarvorm met de hoogste rente.

Aanbevolen artikelen