Tips om langer thuis en zelfstandig te kunnen blijven wonen

Tips om langer thuis en zelfstandig te kunnen blijven wonen

Er gaat niets boven het zijn in je eigen omgeving. Thuis is een comfortabele plek waar je je veilig kunt voelen; iets dat van jou is en je door en door kent. Maar naarmate je ouder wordt of e mobiliteit begint te verslechteren, kan het moeilijk worden om in je eigen huis te blijven wonen. Voor sommigen kan dit leiden tot het intrekken bij een familielid of in een verzorgingshuis. Sommige mensen vinden dit misschien een verademing, omdat alleen wonen te zwaar is geworden. Maar voor anderen is het een verontrustende ervaring om hun huis te verlaten en een deel van hun onafhankelijkheid op te geven. Dus als verhuizen iets is dat je zo lang mogelijk wilt uitstellen, volgen hier enkele tips om zelfstandig langer thuis te kunnen blijven wonen.

Je woning aanpassen

Veiligheid in huis is erg belangrijk. Mogelijk heb je een oprit of trapleuning bij de voordeur nodig om de toegang te verbeteren. Mogelijk moet je nadenken over buiten- en binnenverlichting om te helpen bij het zicht. Als jouw huis trappen heeft, kan het nodig zijn om een ​​traplift te laten plaatsen. 

Andere plekken in huis veiliger maken

Handgrepen in de badkamer en leuningen rond de keuken en de rest van het huis kunnen het leven ook veel gemakkelijker maken. Sommige aanpassingen aan je huis kunnen heel klein en eenvoudig zijn, en sommige zullen groter en uitgebreider zijn. Informeer altijd goed voor je aanpassingen gaat doorvoeren: mogelijk kom je hierbij in aanmerking voor subsidies of andere financiële hulp.

Koken en voeding

Voor jezelf koken is misschien een last geworden, maar boodschappen doen vaak nog veel meer. De meeste grote supermarkten hebben ondertussen een online bezorgservice, als je geen internet gebruikt, kan een familielid of een vriend dit voor misschien voor je regelen. Dit voorkomt dat je met zware tassen met boodschappen over straat moet. Daar zitten namelijk nogal wat risico’s aan.

Tips om langer thuis te kunnen blijven wonen

Als het koken te moeilijk of gevaarlijk is geworden, kun je misschien een familielid of vriend vragen of die komt helpen met koken. Als alternatief kan jouw thuiszorgverlener de maaltijden bereiden en je kunt natuurlijk ook erg veel gezonde maaltijden bestellen tegenwoordig!

Behoud je mobiliteit

Een goede mobiliteit is de sleutel tot thuisblijven. Het is van vitaal belang dat je gezond en sterk blijft om ongelukken te voorkomen. Maar handicaps en leeftijd kunnen ervoor zorgen dat de mobiliteit verslechtert. Zorg daarom dat je in beweging blijft en bedenk: elke oefening is beter dan geen. Gewoon een simpele wandeling of een zeer lichte training met stretching en tillen kan het verschil maken bij het verbeteren van jouw mobiliteit.

Het door elkaar halen van medicijnen, het nemen van de verkeerde of het helemaal niet gebruiken ervan kan erg gevaarlijk zijn. Jouw medicijnen gereguleerd en op orde hebben is erg om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Praat met je huisarts over het organiseren van de medicatie en dit gemakkelijker te beheren te maken. Zo kun je alarm(en) instellen die je eraan herinneren wanneer een bepaald medicijn moet worden genomen. De meeste thuiszorgbedrijven kunnen ook ondersteuning bieden wat betreft de medicatie.

Tips om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen

Thuiszorg is niets om je voor te schamen

Sommige mensen hebben net dat beetje extra hulp nodig. Ieders behoeften zijn anders, en het kan zijn dat je hulp nodig heeft bij het in- en uit bed stappen, bij het wassen, aankleden, of koken, etc. Dit is niets om je voor te schamen en een erg goede oplossing om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Lees ook: Uw woning geschikt maken om op uw oude dag zelfstandig en comfortabel te wonen

Aanbevolen artikelen