Tips om uw kleine seniorenwoning praktisch en met behoud van ruimte in te richten

seniorenwoning praktisch inrichten

Als u op oudere leeftijd nog in een grote woning woont, dan kan het een verstandige keuze zijn om te verhuizen naar een kleinere seniorenwoning. In een grote gezinswoning heeft u te maken met een trap, die ongetwijfeld lastiger te betreden is als u moeilijker ter been wordt. Verder is een gezinswoning gewoonweg te groot. U moet wel alle ruimte schoonhouden, ook als deze ruimtes niet meer gebruikt worden. Het verhuizen naar een seniorenwoning kan veel praktische problemen oplossen. Alles is gelijkvloers en u hoeft minder te onderhouden. Wel moet u een seniorenwoning praktisch inrichten, zodat u de ruimte optimaal kunt benutten.

Opruimen is noodzakelijk

Verhuizen naar een kleine seniorenwoning kan problemen opleveren met de meubels die u nu allemaal heeft. U heeft waarschijnlijk minder kamers in uw seniorenwoning, dus u heeft veel te veel meubels over. Het opruimen en dingen wegdoen is absoluut noodzakelijk. Het is onvermijdelijk om van bepaalde zaken afscheid te nemen, maar dit hoeft niet in te houden dat u ook alles moet weggooien. Bedenk eerst goed welke meubels u wilt behouden en ook in uw nieuwe woning passen. Vervolgens kunt u kinderen en kleinkinderen laten kiezen welke meubels zij wel willen overnemen. Alles wat u dan nog overheeft, kunt naar een kringloopwinkel brengen. Zo maakt u ook andere mensen blij met uw spullen. Uiteraard, zaken die een grote emotionele waarde voor u hebben kunt u nog gerust behouden.

Ruimte is belangrijk

Als u slecht ter been bent of gaat worden, dan is ruimte in uw seniorenwoning belangrijk. U heeft ondanks dat uw woning kleiner is toch ruimte nodig om u gemakkelijk voor te kunnen bewegen met een rollator of een rolstoel. Een kleine seniorenwoning inrichten is daarom niet altijd even gemakkelijk. Enkele tips bij een seniorenwoning praktisch inrichten is dan ook om meubels niet teveel in het midden van de woonkamer te zetten. Richt uw woonkamer dusdanig in dat meubels vooral aan de wanden staan. Zo heeft u alle ruimte om te lopen met uw rollator. Gebruikt ook slimme meubels. Bijvoorbeeld door uitschuifbare meubels te gebruiken. Een tafel die u alleen voor u zelf gebruikt om aan te eten hoeft niet zo groot te zijn. Als er visite is of u wilt een hobby uitoefenen, kunt u de tafel uitschuiven en zo groter maken.

De ruimte optisch groter maken

Een kleine seniorenwoning inrichten kunt u ook door de ruimte optisch te vergroten. Dit doet u ten eerste door de muren en plafond in lichte kleuren te schilderen. Uw ruimte blijft er fris uitzien en wordt zo optisch vergroot. Bepaalde kasten, zoals een tv kast zijn ook ‘zwevend’ te verkrijgen. De kast wordt dan aan de muur opgehangen en eronder heeft u vrije ruimte. Het geeft uw woonkamer een grotere uitstraling en is ook praktisch, want u kunt er gemakkelijk bij met schoonmaken.

Aanbevolen artikelen