Uw woning geschikt maken om op uw oude dag zelfstandig en comfortabel te wonen

woning aanpassen tot seniorenwoning

U wordt inmiddels een dagje ouder, dan kan het zijn dat uw mobiliteit ook aangetast wordt. Dit heeft gevolgen voor uw woonsituatie. Was het vroeger redelijk normaal dat mensen op leeftijd naar een bejaardentehuis gingen, tegenwoordig is alles erop gericht om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Maar zelfstandig wonen op uw oude dag, houdt ook in uw woning aanpassen tot seniorenwoning. Uw seniorenwoning aanpassen kan ervoor zorgen dat u beduidend meer comfortabel en zelfstandig kunt blijven wonen.

Traplift

Het traplopen zal voor veel ouderen het grootste obstakel in hun huidige woning zijn. Een seniorenwoning aanpassen met een traplift is dan ook een goed idee. Met een traplift kunt u volledig zelfstandig wonen op uw oude dag. Het voorkomt namelijk dat u uw slaapkamer en uw badkamer naar beneden moet laten halen. U hoeft uw woning niet anders in te delen, want de trap hoeft geen obstakel meer te zijn. U gaat gewoon op de stoel zitten en u kunt zelf uw traplift aanzetten of uitzetten. U wordt rustig door de traplift de trap opgetrokken door middel van een rail, waarom de stoel staat. Als de traplift boven is, kunt u gewoon afstappen en u bent op de bovenverdieping. Het klinkt heel luxe, maar de mogelijkheden zijn er tegenwoordig om een eenvoudige huislift in uw woonkamer te bouwen. Vooral als uw slaapkamer zich boven uw woonkamer bevindt, dan is het heel eenvoudig om een lift te laten installeren die van uw woonkamer door uw plafond gaat en uitkomt in uw slaapkamer.

Drempels

Als u bij het lopen hulp nodig heeft van een rollator, dan kunnen de drempels in uw woning als hinderlijke obstakels worden gezien. Drempels laten verwijderen zijn basiswerkzaamheden bij de woning aanpassen tot seniorenwoning. Als uw woning volledig drempelvrij is gemaakt kunt u vrij bewegen met uw rollator en wordt u niet door drempels tegengehouden. Soms is een woningbouwvereniging genegen om dit voor u te doen in een huurwoning, of u kunt een aannemer inschakelen.

Badkamer

De badkamer bevindt zich in de meeste woningen op de bovenverdieping. Met een traplift hoeft u in ieder geval uw badkamer niet meer naar beneden te halen. Wel zullen er wat aanpassingen aan uw badkamer moeten plaatsvinden. Heeft u nog een klassieke douche met een hoge douchebak? Misschien dat u dan aan een inloopdouche moet denken. Een dergelijke douche heeft geen obstakels. Verder moet u op strategische punten in uw douche en bij het toilet beugels laten installeren.

Keuken

Bij het zo lang mogelijke zelfstandig wonen op uw oude dag hoort ook dat u kunt blijven koken. Daarvoor zijn misschien aanpassingen in de keuken nodig. Als u bijvoorbeeld in een rolstoel zit, is het verlagen van het keukenblad een vereiste. Ook kastruimte en de koelkast moeten op dusdanige hoogte zitten, dat u er gemakkelijk bij kunt.

Aanbevolen artikelen