Volgens een recent onderzoek is het aantal gevallen van oplichting via WhatsApp de afgelopen 12 maanden met meer dan 2000% gestegen. Fraudeurs richten zich vaak op oudere WhatsApp-gebruikers. Het is een verontrustende ervaring die slachtoffers in verlegenheid brengt en kan schaden. WhatsApp heeft ondertussen ruim twee miljard gebruikers, wat betekent dat fraudeurs slechts een klein deel van de gebruikers hoeven op te lichten om geld te verdienen. Hieronder enkele van de veel voorkomende ‘scams’ en wat je er tegen kunt doen.
Persoonlijke fraude
Dit is waar oplichters WhatsApp gebruiken om zich voor te doen als familieleden of vrienden die in moeilijkheden verkeren en geld nodig hebben. Dit soort zwendel is ontstaan door fraudeurs die zich voordoen als een bank, politie of een familielid. Het begint met een bericht van een onbekend nummer, dat beweert een geliefde te zijn die net zijn telefoon heeft verloren en een vervanging heeft gekregen. Het geeft ze een reden om een ander nummer te hebben en zorgt ervoor dat ze gewoon een generieke term als ‘mama’, ‘papa’, ‘zus’ of ‘broer’ kunnen gebruiken.
Het verhaal dat ze vertellen varieert, maar draait om de bewering dat ze, omdat ze een nieuwe telefoon hebben, geen toegang hebben tot hun app voor internet of mobiel bankieren en daarom dringend hulp nodig hebben om een rekening te betalen. Elke poging om te bellen om hun identiteit te verifiëren, wordt vaak afgescheept met praten dat er een probleem is met de microfoon. Slachtoffers maken vervolgens geld over naar een rekening in de veronderstelling dat ze hun geliefde echt helpen.
Ongevraagd een code ontvangen
Als je een sms ontvangt met een zescijferige WhatsApp-code die je niet verwacht, ben je mogelijk het doelwit van zwendel. Het gaat hierbij om een soort code die je nodig hebt als je een nieuw account aanmaakt of als je op een nieuw apparaat inlogt op het bestaande account. Als je echter dit verzoek niet hebt ingediend, moet je op een dergelijk bericht niet reageren. Het kan een fraudeur zijn die probeert in te loggen op jouw account.
In de volgende stap van de zwendel ontvang je een WhatsApp-bericht van een vriend die om de zescijferige code vraagt. Het lijkt daarbij van een echte vriend af te komen omdat je account al is gekaapt. Als je niet weet dat het een scam is, stuur je uiteindelijk de toegangscode naar de oplichter. Deze kan nu jouw vrienden, familie en contacten een bericht sturen en zich voordoen als jou. Er is nu toegang tot je groepschats waar ze privégegevens kunnen zien. Ze kunnen de zescijferige codetruc proberen met nieuwe slachtoffers.
Whatsapp Gold
WhatsApp Gold is een scam waarbij men doet alsof er een speciale versie is van Whatsapp die wordt gebruikt door beroemdheden en rijke mensen met toegang tot verborgen functies. Alle berichten die je ontvangt waarin je wordt gevraagd om te updaten naar WhatsApp Gold, moeten onmiddellijk worden genegeerd. Volgens degenen die het doelwit zijn, zal er een bericht in je inbox komen dat er een speciale versie van WhatsApp beschikbaar is.
Een link nodigt je dan uit om WhatsApp Gold te downloaden. In werkelijkheid kunnen deze links echter bezaaid zijn met malware waardoor men waardevolle persoonlijke informatie kan stelen. Whatsapp is erg vocaal over wat het aan innovaties naar buiten brengt en wanneer. Eventuele updates vinden plaats door de app zelf bij te werken en niet door op een link te klikken die in een bericht is ingesloten.
Oplichters sturen nep vouchers via WhatsApp. De berichten zien eruit alsof ze zijn verzonden door een attente vriend en zijn ontworpen om je te misleiden om op de link te klikken om de voucher te claimen. Er zijn vaak twee klassieke tekenen waaruit je kunt opmaken dat dit oplichterij is: de spel- en grammaticafouten en als je de URL intypt die in de aanbieding wordt vermeld, zul je zien dat de pagina niet bestaat.
Hoe kun je jezelf tegen scams op Whatsapp beschermen?
– Geef nooit beveiligingscodes, een wachtwoord of een pincode aan iemand, zelfs niet aan vrienden of familie
– Pas op voor berichten waarin om geld wordt gevraagd. Bel je vriend of familie om te controleren als je twijfelt. Als je niet met ze kunt praten, vraag ze dan iets persoonlijks, zoals wat hun tweede naam is of hoe ze hun hond noemen. Als je de identiteit van de persoon niet onafhankelijk verifieert voordat je een betaling doet, is het mogelijk dat je je geld kwijt bent. Stel daarnaast de optie voor een tweestaps verificatie in voor extra veiligheid!
Lees ook: Internetfraude: Zo kun je valse mailtjes herkennen